De Lindeboom – Koortsscanning

Vzw De Lindeboom is een woonzorgcentrum met vier vestigingen. Goed voor 350 bewoners. Directeur Jan Vansteenkiste doet er alles aan om COVID-19 buiten de woonzorgcentra te houden en ging op zoek naar koortsscanners. Sinds kort hanteren ze in elke vestiging ‘fever screening’.

‘Oorspronkelijk was het de bedoeling om enkel personeelsleden te scannen op koorts, vertelt Jan Vansteenkiste. We willen er absoluut voor zorgen dat COVID-19 buiten onze gebouwen blijft. Daarom hebben we bij elke personeelsingang een koortsscanner geïnstalleerd. Vroeger was het aanschuiven bij aanvang van een nieuwe shift omdat we nog met klassieke thermometers de temperatuur opnamen. Nu gaat het zo vlot dat we daar alleen al een enorme tijdswinst boeken.

Aangezien het meten van onze personeelsleden zo vlot verloopt, hebben we ook beslist om de scanners in te zetten voor onze bewoners. Die vinden dat natuurlijk raar, zo een toestel. De meeste van onze bewoners kennen vooral de kwikthermometer. Zo een koortsscanner meet zo snel de correcte temperatuur dat ze het amper kunnen geloven. We gebruiken het af en toe ook voor het meten van de temperatuur van hun soep of koffie en dat vinden ze dan wel grappig.

Wij zijn dus alvast overtuigd van de meerwaarde van deze toestellen. Vooral die tijdswinst is voor ons van groot belang. We kunnen elk personeelslid goed gebruiken, dus hoe sneller zijn hun eigen temperatuur genomen hebben, hoe sneller ze aan hun ronde kunnen beginnen. We meten ook veel vaker de temperatuur van onze bewoners, omdat we willen blijven waken over hun gezondheid. Dankzij deze koortsscanners kan dat zonder de orde van de dag te verstoren. We zijn dus zeker van zin om de toestellen na Corona verder te gebruiken!’

De Lindeboom